Výběrová káva Peru JUAN z dánské pražírny The Coffee Collective je charakteristická tóny limetky, čokolády a kardamomu.
Svou vášeň pro kávu získal Juan od svého otce, který vždy chtěl vyrábět "velkou zrnkovou" odrůdu, proto se Juan rozhodl zaměřit na Pacamaru a Maragogype. Juan začal s produkcí kávy již v roce 2002, ale na kvalitu se začal zaměřovat až v roce 2017.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
Odrůda pacamaraje poslední dobou velmi vyhledávaná a ceněná odrůda kávovníku Arabica. Jedná se o křížence odrůd pacas a maragogype, která je rozšířená především v El Salvadoru. Je známá svými obřími zrnky a typickými tóny bylin a koření.
- Nadmořská výška: 1550 - 1600 m n. m.
- Producent: Juan Francisco Garcia Gaucha