Výběrová káva Peru JUAN ESPINOZA CARHUAJULCA z české pražírny Rebelbean je charakteristická tóny višní, nugátu a bezového květu.
Farma patří Juanovi Espinoza Carhuajulca a má celkem 2 hektary. Je zde vysázeno poměrně hodně keřů, okolo 8000 rostlin. Převážně odrůdy Caturra, Mundo Novo, Pache a Catimor. Juan zásadně nepoužívá žádné herbicidy a pesticidy nebo chemická hnojiva. Letos by rád dokončil založení organické kompostárny pro účely celé farmy a rád by si postavil i parabolickou sušárnu - takový ten přístřešek s vyvýšenými stoly (síty) na sušení kávy. Od toho si samozřejmě slibuje především stabilnější podmínky pro udržení kvality a její zvýšení a také prodloužení životnosti jeho káv. To ale jak vidíme na tomto příkladu snad ani není potřeba, protože v tomto směru odvádí již skvělou práci! Má to co dočinění s křivkou sušení zrn, především rychlostí tohoto procesu. Čím stabilnější podmínky a pomalejší vysušení, tím lépe. Co se týče zpracování tohoto lotu, tak co je velice běžné v Peru, alespoň v oblasti Jaenu, kde jsme se pohybovali, je, že promytá metoda je v určité části tak trochu honey metoda. Farmáři totiž nechávají po oloupání třešní lehce fermentovat zrna v dužině v cementových nebo kachličkami obložených tancích po dobu řekněme 24-48 hodin a až následně zrna kompletně promíjí a suší.
- Farmář: Juan Espinoza Carhuajulca
- Importér: Falcon Specialty Coffees
- Oblast: Chirinos, Jaen, Cajamarca
- Zpracování: Promyté
- Nadmořská výška: 1875 m n. m.
- Odrůda: Pache, Caturra