Výběrová káva Peru HERLINDA NAYRA z pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny lesního ovoce, rozinek a karamelových bonbonů.
Kávy z Peru mají skvělý potenciál a předpoklady k tomu, aby chutnaly skvěle! Vysoká nadmořská výška dohromady s kvalitními odrůdami a pokrokovým smýšlením farmářů, kteří se snaží o udržitelnost a organické pěstování nám dává skvěle chutnající kávu, která díky zpracováni honey metodou chutná po rozinkách, karamelových bonbonech a má v sobě jemnou kyselost po lesním ovoci.
Honey metoda v sobě kombinuje to nejlepší ze zpracování promytou anebo naturální metodou. V chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu, karamel nebo fíky. Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo africké postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit čím vniká riziko nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Krajina původu: Peru
- Region: San Francisco, Huabal, Jean, Cajamarca
- Farmářka: Herlinda Nayra
- Odrůda: Colombia
- Zpracování: žluté medové
- Nadmořská výška: 1.800 m. n. m.
- Sklizeň: srpen-září 2021