Výběrová káva Nikaragua MONTAZUMBA z české pražírny Pikola je charakteristická tóny manga, pražených mandlí a limetek.
V roce 2000 zahájily Gloria a Hubert farmu s 10 manzany. Farma Montazumba se o dvacet let později rozšířila na 28 manzanů (přibližně 20 hektarů), ale pouze 12 manzan je určených pro pěstování kávy. Většinu původního lesa nechali nedotčenou a pěstují zde kávu pod přirozeným baldachýnem liquidambaru, guavy a borovic. Gloria a Hubert pěstují odrůdy Maracaturra, Catuaí, Catimor a Maragogype. Když prší, je přístup na farmu autem velmi obtížný a často zde bývají záplavy. Mnohokrát musí v období sklizně kávu přepravovat pěšky a procházet lesem na místo, odkud ji lze dále přepravovat malými kamiony do mlýna k dalšímu zpracování.
Café de Segovia je zpracovatelský závod nacházející se v Ocotal, přímo uprostřed několika kávových zón, což je ideální pro místní producenty, kteří sem mohou dopravit kávu ve stejný den, kdy ji sklízejí a zpracovávají. Jedná se o rodinný podnik vlastněný rodinou místních producentů kávy. Martha a Ana, dvě sestry, řídí obchod s celým týmem. Začalo to před 5 lety, když si rodina Marthy a Anny uvědomila, že ceny zaplacené za kávu byly v regionu opravdu nízké a že kvalita, kterou mohou vyrábět na vlastní farmě, byla ve skutečnosti docela dobrá. Poté se rozhodli vytvořit ,,suchý mlýn’’, aby přidali hodnotu jejich produktu. Mají několik farem, které zdědili po svém otci. V suchém mlýně zpracovávají vlastní kávu, ale také kávu některých příbuzných a několika dalších producentů z této oblasti (celkem 47 dalších producentů). Sušení obvykle začínají na speciálních terasách, ve stínu po dobu 5-6 dnů a poté na přímém slunci. Všechny terasy jsou pokryty černou sítí, takže káva není přímo na podlaze. Kávu překládají každé 3-4 hodiny. Během sezóny zde pracuje celkem 30 lidí.
- Oblast: Mozonte
- Zpracování: Promyté
- Nadmořská výška: 1400-1700 m.n.m.
- Odrůda: Red Catuai