Výběrová káva Mexiko PEÑA COLORADA z britské pražírny Caravan Coffee Roasters je charakteristická tóny pomerančového sorbetu, mandlí a javorového sirupu.
Káva se v Oaxace pěstuje po mnoho generací, i když stát je možná známější pro svou jedinečnou kulturu a kuchyni než pro svou kávu. Region je topograficky jedinečný, se strmými horskými pásmy, které náhle spadají do moře, mezi nimiž jsou úzká údolí a rokle, kde po staletí žili původní obyvatelé. Odlehlé hory Sierra Mazateca, malé pohoří v severní části státu, jsou jedním z nejobtížnějších míst pro pěstování kávy v celé Latinské Americe. Nepředvídatelné povětrnostní podmínky hor – zima, vlhko znamenají, že farmáři při výrobě kávy riskují mráz, plíseň a překvašení. Pokud však nezpůsobují poškození, stejné podmínky také umožňují pomalé a stabilní dozrávání třešní, což vede k lahodným výsledkům.
Tato káva je zpracována promytou metodou, kdy jsou na začátku sklizeny pouze nejzralejší třešně, aby následně byly přemístěny do konkrétní promývací stanice k dalšímu zpracování. Tam je káva omyta a naložena do sudů s vodou. Následně je mechanicky oloupána a znovu promývána, aby byla odstraněna vrstva slizu. Po promývacím procesu následuje sušení na vyvýšených postelích na Slunci nebo ve stanech s regulovanou teplotou. Sušení probíhá zcela rovnoměrně pravidelným převracením rozprostřených kávových plodů po několik dní, dokud není dosaženo potřebné úrovně vlhkosti - 10-11%.
- Producent: Různí farmáři
- Nadmořská výška: 1.500 m.n.m.