Tato kávička nás přenese do mexické Oaxacy a umožní nám ochutnat opravdovou sladkou bombu s vůní květin, která s sebou nese i zajímavý příběh zpracování. Představte si ten nejsladší jahodový bonbon s ocáskem voňavého jasmínu, ano to přesně na vás v šálku čeká! Kdo si rád rozmazluje chuťové pohárky a vychutnává si slaďoučké a jemné kávy, ten by měl tuhle várku zrn z Mexika jistě ochutnat. Upražila ji pro vás bristká pražírna Crankhouse Coffee.
Farmu El Sotano, ze které tato káva pochází, vlastní Maricela Esperon, velmi výjimečná žena. Ve svých 20 letech se podobně, jako spousta ostatních madých lidí vydala hledat kariéru a lepší životní podmínky do velkoměsta, ale když se její otec nečekaně ocitl na pokraji sil, vrátila se zpátky do rodné Santa Maria La Asuncion. Odvážně převzala rodinnou kávovou farmu a přeměnila ji v oázu plnou úžasného zrna. Neúnavně hledala lepší možnosti odbytu, až se seznámila se zpracovatelskou a marketingovou společností Ensambles, která ji doprovází a pomáhá se zpracováním a exportem její kávy, aby vytvořila jedinečný profil pro tuto oblast. Oxaca není místem, kde byste očekávali suchou metodu zpracování kávy, to kvůli chladným nocím a častým dešťům, což narušuje proces klasického sušení na slunci. Ale Maricela není někdo, kdo by se nechal odradit. Postavila stíněné sušící patio s vysokými africkými postelemi a suší svou kávu po dobu 30-45 dnů. To je o mnoho delší doba, než jsme u ostatních naturálně zpracovaných káv zvyklí a odráží se to ve výsledné chuti.
- nadmořská výška: 1600 m n. m.