Výběrová káva Kostarika LIBERTAD ze španělské pražírny San Agustín je charakteristická tóny čokolády, červeného ovoce, květin a karamelu.
Káva pěstovaná v Kostarice, v regionu Central Valley. Tato země, ovlivněna tichomořským svahem, má výsadu pro pěstování kávy s velkým úspěchem. Přestože oblast kávy Central Valley se rozprostírá od 900 do 1.600 metrů nad mořem, více než 80% kávových plantáží se nachází mezi 1.000 a 1.400 metry. Faktory nadmořské výšky a klimatu ovlivňují velikost a tvrdost zrna a ovlivňují kvalitu šálku, zejména kyselost.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Nadmořská výška: 1.000 - 1.400 m.n.m.