Léto je čím dál blíže a důkazem je i tato první letní limitka od oblíbené pražírny Industra Coffee! Tato kolumbijská Gesha nabízí všechny kvality, které od ní očekáváte - výrazné květinové aroma jasmínu, které doplňuje sladkost a šťavnatost broskvového ledového čaje s příjemnou medovou dochutí. Pojďte společně s námi přivolat léto do vašeho šálku!
Prostě férové kafe! Společnost Osito, od které tato jedinečná zrnka pochází, se od ostatních vývozců v Kolumbii liší tím, že se snaží co nejčastěji upravovat ceny, které nabízí výrobcům. Většina vývozců mění své ceny denně, aby zohlednila vývoj na burze. Naproti tomu společnost Osito ráda nabízí výrobcům cenu vyšší než ostatní vývozci, o níž ví, že ji výrobci ocení a budou s ní schopni pracovat; a pak ji jednoduše udržuje na této ceně tak dlouho, jak je to jen možné. Často nabízí výrobcům stejnou cenu po několik měsíců, což je v Kolumbii prakticky neslýchané. To dává producentům možnost dodávat kávu, kdy chtějí, za jejich podmínek a s vědomím, že od nich vždy dostanou dobrou cenu.
Aby letní chutě vynikly co nejvíce, byla využita promytá metoda zpracování. Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny. Posledním krokem je následné sušení do dosažení optimálního procenta vlhkosti.
- Farma: Finca Las Mercedes