Jak praví klasik, "sweet dreams are made of this". A tahle kolumbijská nízko kofeinovka od naší oblíbené pražírny DAK Coffee Roasters teda slaďoučká je - spánkuchtiví kávomilové se můžou těšit na laskominy jako banán, dračí ovoce a mango. A co je lepší, dle DAKu by člověk ani nepoznal, že jde o low caf!
♪ Já jsem bezkofein a přicházím k vám z Kolumbie ♪, jak to tak většinou bývá. Ale tahle zrna z Finca Los Nogales nejsou jen tak ledajaký low caf. To by nesměly projít rukama Angie Hernandeze, ale nejdřív o samotné farmě. Finca Los Nogales se nachází v blízkosti rovníku v oblasti Huila, která hraničí s amazonským deštným pralesem. Farma je ukrytá na strmém horském svahu, kde Angie a jeho bratr Oscar Hernandez pěstují špičkovou kávu v nadmořské výšce 2000 m již po třetí generaci. Podmínky pro pěstování jsou velmi příznivé díky podnebí, které je mírné, vlhké a teplé po celý rok.
A konečně o samotném způsobu zpracování - ten se skládá z několika kroků:
1. krok: Výběr zralých plodů. Proces začíná pečlivým výběrem pouze zralých kávových plodů. To zaručuje optimální kvalitu kávy bez kofeinu.
2. krok: Sebrané plody procházejí procesem dezinfekce pomocí upravené vody. Tím se odstraní případné kontaminující látky a zaručí se hygienická nezávadnost kávy.
3. krok: Provádí se selekce pomocí staré známé metody plavajících nezralých třešní, ty jsou odebrány a zbytek u dna pokračuje v krasojízdě.
4. krok: Vybraná kávová zrna procházejí 90hodinovým procesem fermentace, při němž se používá preferment podobný kvásku používanému při pečení. Tato fáze má zásadní význam pro rozvoj jedinečné chuti kávy.
5. krok: Po fermentaci se kávová zrna důkladně promyjí, aby se odstranily zbytky dužiny a nežádoucí příchutě.
6. krok: Třešně se potkají s přírodním rozpouštědlem získaným z dužiny nebo slupek téže kávy, které dále podporuje fermentaci a enzymatické procesy. Toto rozpouštědlo je nezbytné pro extrakci kofeinu ze zrn.
7. krok: Kávová zrna se v rozpouštědle namáčejí přibližně 48 hodin. Tento proces umožňuje, aby se kofein v rozpouštědle rozpustil a kávová zrna zůstala bez kofeinu.
8. krok: Po ponoření do rozpouštědla se kávová zrna znovu promyjí, aby se odstranily zbytky rozpouštědla.
9. krok: Nyní už bezkofeinová kávová zrna se umístí do sušicího prostoru a nechají se vysušit.
Po prvním prodeji této kávy pražírna vykonala laboratorní testy pro zjištění míry kofeinu v této kávě. Ta sice prošla procesem dekofeinizace, jak uvádíme výše, ale bohužel nedosahuje sníženého množství kofeinu, aby podle platné EU legislativy mohla být označena jako decaf. Jedná se tedy o kávu low caf a my věříme, že si ji vychutnáte jak se sluší a patří.