Možná si myslíte, že se jedná o mafiánskou kávu. Žádný strach, tato skvělá naturálně zpracovaná odrůda Castillo pochází z Kolumbie a věřte nám, že si budete přát, aby váš šálek byl bezedný. S tóny vánočního punče, sladkého žlutého melounu a třešní se vskutku jedná o zrno, které nelze odmítnout.
Anserma se nachází v západní části kantonu Caldas. Je to zemědělské centrum, kde vyniká pěstování kávy. Družstvo zahájilo činnost v roce 1967. Má rozsáhlé znalosti a zkušenosti v oblasti komercializace kávy a podporu ze strany Národní federace pěstitelů kávy Kolumbie a departementálního výboru pěstitelů kávy Caldas působí v obcích: Anserma, Risaralda, San José, Belalcázar a Viterbo. Družstvo sdružuje 2 083 pěstitelů kávy, kteří s nasazením a vášní pěstují kávu vynikající kvality. Kromě kávy pěstují také plodiny jako cukrovou třtinu a banány, které prodávají za účelem získání příjmu.
Hlavním cílem družstva je komercializace kávy a dalších zemědělských produktů, která usiluje o podporu a zlepšení ekonomických, sociálních, technických a kulturních podmínek sdružených osob, pokud jsou spojeny se zemědělskou činností a zejména s produkcí kávy ve všech jejích oblastech. Pod vedením nového generálního ředitele Luisem Miguelem, se snaží využít technologie a přejít na produkci výběrové kávy. Ve skladu vybudovali prostory s řízenou teplotou, kde se starají o mikroloty, které jim producenti dodávají. Kromě toho v družstvu poprvé začali experimentovat s produkcí přírodní kávy, aniž by to bylo na riziko producentů.
Družstvo Anserma investovalo do sušicího boxu Nuna Coffee, který dokáže regulovat teplotu, vlhkost a také sušit kávu. Tyto boxy byly poprvé použity v Kolumbii, aby se pokusily bojovat s extrémně náročným, denně se měnícím klimatem v kolumbijských Andách. Na začátku tohoto projektu vybrali několik místních producentů, kteří jsou známí svou kvalitou, od nichž budou vykupovat třešně za vyšší než běžnou tržní cenu. Družstvo pak zřídilo třídící stanici pro výběr nejzralejších třešní a vytvoření jednotnosti.
Odrůda tohoto mikrolotu je Castillo. Jméno “Siracusa” nese podle hory v blízkosti družstva. Po sběru a třídění se káva promyje a fermentuje v uzavřených sudech po dobu 96 hodin. Poté se dá do sušícího boxu, kde se suší při teplotě 35-40 °C po dobu 100-120 hodin.
Tip baristy: Kolumbie Siracusa je výrazná sladká suše zpracovaná káva. Mletí jsme museli výrazně zjemnit, podobně jako tomu jsme zvyklí u anaerobně zpracovaných káv (16kliků na comandante). Čas extrakce nám nejlépe vycházel kolem 2:50 při použití 20 g kávy a 280 ml vody. Káva má výraznou aciditu a hutný čokoládový aftertaste s alkoholovými podtóny. Je to velmi šťavnatá a komplexní káva. Její chuť nám velmi připomínala vánoční punč kombinací tónu pomeranče, rumu a červeného vína. Ideální káva do zimních dnů.
- Nadmorská výška: 1 800 m n. m.