Výběrová káva Kolumbie RISARALDA z britské pražírny Caravan Coffee Roasters je charakteristická tóny pekanového koláče, čokolády a koření.
Oblast Risaralda je jedním ze tří regionů (vedle Caldas a Quindio), které zahrnují slavný kolumbijský kávový trojúhelník - oblast s dlouhým historickým vztahem k produkci kávy a kde její pěstování zůstává ústředním bodem místní kultury, zvané "caficultor" ve španělštině. V Risaraldě je káva zpracovávána především farmáři ve třech městech - Santuario, El Aguila a Belen de Umbria, kde jsou producenti organizováni do malých sdružení. Ve spolupráci s vyškoleným personálem se při výběru kávy během sklizně míchá káva od několika producentů do regionální směsi, která byla vytvořena speciálně pro tuto pražírnu. Tato káva je k dispozici po celý rok díky jedinečnému terroiru této oblasti - díky dvěma sklizním po celý rok je možné zajistit čerstvou dodávku ještě předtím, než ta předchozí začne vykazovat známky stárnutí.
Tato káva je zpracována promytou metodou, kdy jsou na začátku sklizeny pouze nejzralejší třešně, aby následně byly přemístěny do konkrétní promývací stanice k dalšímu zpracování. Tam je káva omyta a naložena do sudů s vodou. Následně je mechanicky oloupána a znovu promývána, aby byla odstraněna vrstva slizu. Po promývacím procesu následuje sušení na vyvýšených postelích na Slunci nebo ve stanech s regulovanou teplotou. Sušení probíhá zcela rovnoměrně pravidelným převracením rozprostřených kávových plodů po několik dní, dokud není dosaženo potřebné úrovně vlhkosti - 10-11%.
- Producent: Několik drobných farmářů
- Nadmořská výška: 1.300 - 1.900 m.n.m.
- Sklizeň: Květen - červenec 2020