Výběrová káva Kolumbie QUEEN z holandské pražírny Manhattan Coffee Roasters je charakteristická tóny malin, borůvek a červené růže.
Příběh dvou bratrů, kteří začínali u kávy, je poměrně neobvyklý. Jejich farma El Vergel se před vstupem do světa kávy zabývala především pěstováním zeleniny. Zhruba před deseti lety projevil Elias zájem oddělit část jejich farmy a pokusit se na ní pěstovat kávu. Zajímavé je, že se Eliasovi nějakým způsobem dostaly do rukou neuvěřitelně unikátní sazenice kávovníku.
"Queen" byla metoda výroby kávy, kterou ve skutečnosti vymyslela rodina Marta. Kombinuje techniky, které jsme my i Bayterovi zkoumali v posledních dvou letech, do jediné kávy. Průběh je následující. Káva je zpracovaná 72 hodinovou karbonickou macerací a zrna jsou ponořená do javorových lixivátů (tekutý následek fermentace kávy), následované 24 hodinami aerobní fermentace ponořené do leukonostoku (laktobacily pěstované 48 hodin před aplikací). Protokol sušení má pak několik klidových bodů při různých vlhkostech 3 dny při 25 %, 5 dní při 18 % a 10 dní při 14 %. Poté se vlhkost kávy sníží na přibližně 10 % a následně se stabilizuje po dobu 30 dnů v pytlích Grain Pro.
- Nadmořská výška: 1460 m n. m.
- Producent: Elias & Shady Bayter