Pokud jste opravdoví kávoví nadšenci, nejspíš jste o vzácné odrůdě Sudan Rume už slyšeli. Pokud ne, je na čase se seznámit. Charakteristika této kávy dokonale popisuje její divoký původem — sladká limeta, tymián, rozmarýn a sněhové pusinky. Jste připraveni na toto jedinečné dobrodružství?
Oblast Risaralda je obdařena pozoruhodnými přírodními krásami a rozmanitými ekosystémy. Nachází se zde bujné deštné pralesy, nádherné hory a malebná krajina. Oblast také zahrnuje několik chráněných oblastí — národní parky, jako je například Národní přírodní park Los Nevados, kde mohou návštěvníci poznávat jedinečnou flóru a faunu, podnikat výlety na zasněžené vrcholky , nebo se kochat vodopády. Díky bohaté biodiverzitě je tento region útočištěm pro milovníky přírody a prosperujícím centrem ekoturismu.
V bohatých vysokohorských lesích chráněné oblasti Boma (dnes jižní Súdán) byla ve 40. letech 20. století objevena odrůda Sudan Rume. Jedná se o vzácnou odrůdu z rodiny Bourbon, s obzvláště komplexním chuťovým profilem a nízkými výnosy. Odrůda patří mezi tzv. staré (původní) odrůdy, které pocházejí z oblasti Afrického rohu (Etiopie, Súdán, Keňa), kde se Coffea Arabica začala pěstovat. Je zřejmé, že staletí křížení má za následek bohatou genetickou rozmanitost, která není ani z daleka plně prozkoumána. I proto můžete zrnka z této oblasti najít pod označením Heirloom.
Pěstování této odrůdy je velmi nákladné a to zejména kvůli nízkým výnosům. Nicméně je tato odrůda odolná vůči rzi kávové, což je u původních odrůd poměrně neobvyklé. Tato vlastnost je využívána při křížení s odrůdami, které mají vyšší výnosy. Příkladem takových hybridů jsou odrůdy Milenio nebo Centroamericano.
Abychom si v šálku mohli vychutnat plný potenciál této kávy, byla tato zrnka nejprve fermentována a následně pomalu sušena. Když se kávové třešně dostanou do zpracovatelských center jsou ponořeny do vody. Díky tomu jsou třešně promyty, zbaveny nedokonalostí a případné nezralé třešně jsou díky rozdílné hustotě odděleny. Takto připravené třešně jsou fermentovány 72 h v uzavřených nádržích za přísné kontroly teploty, tlaku, pH a množství vzduchu. Následně jsou třešně přemístěny na vyvýšená lůžka, kde jsou několik týdnů sušeny.
- Lot: Perla del Otún
- Importér: Quima Coffee
- Nadmořská výška: 1 800 m n. m.