Promytá Kolumbie La Vega se svěží aciditou jablka, sladkostí agáve a jemně kořeněnou dochutí muškátového oříšku. Nejlépe vynikne při přípravě filtrované kávičky. Šálek této překapávané kávy příjemně potěší milovníky ovocnějších káv a zaujme i nadšené kávové začátečníky.
La Vega se nachází jižně od města Tolima, přímo v srdci And. Oblast je známá svými výjimečnými profily káv. Současně byla také centrem kolumbijských povstaleckých nepokojů, které silně negativně ovlivnily životy místních a v důsledku toho i pěstování kávy obecně. Káva La Vega se nachází ve výjimečné lokalitě jižně od města Tolima, které leží v horách v nadmořské výšce 1980 metrů. Emilise pochází z rodiny se čtyřmi generacemi zkušeností s pěstováním kávy a v roce 1994 zdědila La Vegu po svých rodičích. Káva z Tolimy je většinou plně promytá, což znamená, že se dužnina zpracovává a fermentuje tradičním způsobem. V La Vega se káva fermentuje třicet šest hodin v závislosti na teplotě. Vyšší teplota proces fermentace urychlí, nižší teplota jej zpomalí. Hlavní sklizeň probíhá od března do srpna.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.