Výběrová káva Kolumbie LA ROSA - Barrel aged ze slovenské pražírny Karma Coffee je charakteristická tóny whiskey, rozinek a rumových pralinek.
Po loňském velkém úspěchu kávy z farmy La Rosa jsme ji pro Vás přinesli opět, tentokrát formou direct trade přímo z Kolumbie. No nezůstali jsme pouze při importu kávy, ale rovnou jsme ji vylepšili tzv. procesem barrel aged, kde se káva před pražením nechá dozrát v sudech po whisky, a během této doby získá příjemné a netradiční chuťové profily.
Farma La Rosa je vlastněna rodinou Vasquez od roku 1970, a patří pod Café Lumbus, firmu, která zastřešuje pěstitele z oblasti Antioquia. La Rosa je středně velkou farmou o rozloze 20ha s roční průměrnou produkcí 350 pytlů kávy. Catalina Vasquez, která zdědila farrmu po svém otci, se rozhodla nahradit odrůdu typica, mixem odrůd castillo, caturra a colombia, kvůli získání komplexnějšího chuťového profilu výsledné kávy. Jelikož La Rosa je jednou z nejvýše položených farem v regionu, začala Catalina spolu s manažerem Juanem Gabrielem před pár lety experimentovat s suchým zpracováním, jelikož jsou vysoko v horách a bojovali s omezeným zdrojem vody.
Káva je po sklizni a třídění přirozeně sušena sluncem na betonových patiích po dobu 14 dnů. V případě nepříznivého počasí jsou třešně střídavě sušené na patiích a pod střechou na afrických postelích. Po dosažení relativní vlhkosti na úroveň 10-11% se zrno nechá mechanicky vyloupnout a následně přetřídit, zabalit a připravit na export.
- Nadmořská výška: 1.600 - 1.900 m.n.m.
- Farma: La Rosa
- Farmář: Catalina Vasquez