Výběrová káva Kolumbie LA PALMA & EL TUCAN - geisha z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tóny levandule, šeříku, manga, ananasu, jahod a třešní. Tato káva je "prémiovou raritkou" a zasloužila si ohodnocení 92,5 bodů.
Jsme nesmírně poctěni, že můžeme poprvé představit tuto oceňovanou farmu! La Palma & El Tucán jsou průkopníci z Cundinamarcy, kteří zpochybňují klasické pěstování a zpracování kávy v jedné z největších producentských zemí světa, Kolumbii. Za pouhých pár let bylo jméno La Palma & El Tucán v celém okruhu kávových soutěží velmi vyhledávané a nadále přitahuje pozornost baristů po celém světě. Název pochází od dvou vzácných druhů. Farmáři zjistili, že spolu žijí v souznění tukan smaragdový a ohrožená palma vosková a žijí ve šťastném symbiotickém vztahu.
Felipe Sardi a Elisa María Madriñan věří v sílu přírody. Jejich vizí je naučit se navrhovat efektivní a produktivní ekosystémy tím, že budou pracovat s přírodou a ne proti ní. La Palma & El Tucan přechází z monokultury do polykultury, což znamená, že plantáž bude brzy vypadat spíše jako les než jako kávová plantáž. Je to odvážný a riskantní přístup, ale velká příležitost pro budoucnost.
Odrůda geisha získala popularitu v roce 2004, kdy s ní jedna panamská farma, Hacienda La Esmeralda, přišla na mezinárodní soutěž v přípravě kávy. Připravená káva byla natolik výjimečná a speciální v chuti, že poptávka po ní okamžitě obrovsky stoupla, stejně tak jako její cena. To samozřejmě pobídlo další farmáře v centrální a jižní Americe a nyní je tato odrůda rozšířenější než kdy dříve.
Vzhledem k tomu, že výrobci stále více zvažují vliv fermentace na kvalitu a profil své kávy, přijímají do svého repertoáru různé a zajímavé techniky, aby rozšířili a obzvlášnili svou nabídku. Jednou z metod, která se stává populárnější, je fermentace kávy v kontrolovaném anaerobním prostředí, což znamená, že káva je po část fermentačního procesu uchovávána v nádobě bez přítomnosti kyslíku. U této kávy prošly celé třešně anaerobní fermentací po dobu 65 hodin. Po fermentaci se třešně suší neporušené jako při klasickém naturálním zpracování, v tomto případě po dobu 42 dnů na vyvýšených záhonech.
- Nadmořská výška: 1740 m.n.m.
- Producent: Felipe Sardi