Svěží a květinová zrnka z Kolumbie, která vás pořádně naladí na dlouho očekávané letní počasí. Řeč je o Kolumbii od skupiny mladých zemědělců s působištěm v kolumbijském kávovém ráji Huila a názvem La Muralla. V chuti se můžete těšit na jedinečné florální tóny po chryzantémách, sladkém jablečném kompotu a šťavnatých pomerančích. Mňam!
La Muralla je neformální skupina mladých zemědělců v jedné z nejjižnějších obcí provincie Huila, San Agustín. Společnost Osito začala v San Agustínu fungovat dávno předtím, než zde vůbec vznikla legální společnost, a někteří z prvních lidí, které zde členové potkali, jsou dodnes součástí jádra jejich práce. V průměru se jedná o nejmladší skupinu zemědělců, se kterými pracují, protože většině z nich je mezi 20 a 30 lety. S tímto mládím přichází i energie a vášeň pro výrobu kávy špičkové kvality. Stejně jako v případě všech svých vztahů s farmáři se společnost Osito zavazuje vykupovat vše, co vyprodukují a co získá 84 a více bodů, za různé pevné ceny v závislosti na kvalitě. Ve skutečnosti mají ovšem problém najít kávu s 84 body, protože průměrné skóre je tak vysoké!
Aby co nejvíce v šálku vynikla ovocná a čajová aromata, byla použita oblíbená promytá metoda zpracování. Při té třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.