Výběrová káva Kolumbie INMACULADA z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny mandarinek, karamelu a heřmánku.
Když se v roce 2010 rodina Holguin rozhodla vstoupit do světa pěstování kávy, bylo jisté, že jejich 80 let zkušeností ze zemědělství se bude hodit - jejich hlavní podnikání tkví v pěstování cukrové třtiny a palem pro produkci oleje. Jen dvacet minut jízdy autem od známého města Cali založili na bývalých pastvinách svůj kávový projekt. Dnes je již 50 hektarů půdy rozdělené na čtyři farmy, na kterých najdeme ty nejraritnější a nejzajímavější odrůdy současnosti. Jako většina malých zemědělců, taky tato rodina klade důraz na udržitelné a biodynamické pěstování plodin. Napříč celou farmou jsou proto vysazeny v symbióze s kávovníky různé stromy, například akácie nebo citronovníky. Tyto stromy přinášejí, případně zadržují látky potřebné pro pěstování kávy a zároveň stíní a tím napomáhají k pomalejšímu zrání třešní.
I když by si podle jména Geisha/Gesha jeden mohl myslet, že odrůda má nějakou spojitost s Japonskem, není tomu tak. Tento dnes vyhledávaný typ kávy pochází z Etiopie, odkud se ve 30. letech 20. století přes Tanzánii dostal do střední Ameriky. Tady se zjistilo, že je odolný vůči chorobě, kávové rzi. V Panamě se proto začala odrůda vysázet hromadně v 60. letech, ale srdce farmářů si příliš nezískala. A to pro přílišnou křehkost svých větví. Geisha tak zůstala skryta zraku kávové veřejnosti až do roku 2005, kdy rodina Petersonových na své farmě v regionu Boquete, v Panamě, zjistila, že po vytřídění podlouhlých zrníček od ostatních, je v šálku úžasný ovocný a květinový profil. S takto vytříděnou kávou vyhráli soutěž Best of Panama a přinesli tak do kávového světa fenomén této odrůdy.
Kává byla zpracována naturální metodou. Třešně jsou ručně sbírané a následně procházejí kvalitativní a optickou kontrolou. Následně se suší po dobu 20 dní na vyvýšených afrických postelích. Po dosažení optimální vlhkosti káva několik týdnů odpočívá. Potom přichází na řadu tzv. quality control, neboli ohodnocení chuťových atributů vzorků. Kávy jsou následně rozděleny do dvou skupin na základě kvality svého chuťového profilu – Family Reserve a Signature.
- Zpracovatelská stanice: Inmaculada coffees
- Nadmořská výška: 1 700 – 2 000 m n.m.