Super funky Kolumbie od Sweet Beans Coffee. Pokud hledáte nevšední zážitek chutí, pak jste tu správně. Tato káva je neuvěřitelně komplexní a přináší chuť banánů s tropickými a čistými tóny. Potěší každého kávomila, který má rád filtrovanou kávu.
Helena Salazarová je pěstitelkou kávy třetí generace z kolumbijského Quindia. Je vdaná za Jaira Arcillu a mají spolu dvě děti, Carlose a Felipeho Arcillu, kteří jsou spoluzakladateli společnosti Cofinet. Již několik let se zaměřuje na produkci speciální kávy. Díky podpoře společnosti Cofinet mohla zlepšit zemědělské postupy a zaměřit se na produkci těch nejlepších třešní. Jakmile třešně dozrají, společnost Cofinet je zpracovává v naší zpracovatelské stanici La Pradera.
Tato šarže byla vystavena suché anaerobní fermentaci trvající 48 hodin, během níž byly do anaerobního prostředí přidány dehydratované banány a vinné kvasinky. Později byla káva umístěna na vyvýšená lůžka smíchaná s dehydratovanými banánovými slupkami, dokud nebylo dosaženo ideální vlhkosti.
Bourbon je přirozenou mutací odrůdy Typica a je vysoce kvalitní kávou, která je známá svou sladkou chutí. Má nízkou odolnost vůči rzi listů, kůrovci Hypothenemus hampei, česky nazývaný drtník Hampeův (jehož samičky kladou vajíčka do plodů kávy) a dalším chorobám a škůdcům. Obvykle se pěstuje v Burundi, Rwandě a Latinské Americe. Její mutace najdete v Brazílii a Latinské Americe. Bourbon produkuje o 30 % více kávy než například Typica, ale její sklizeň je stále menší než u ostatních odrůd. Má relativně malé plody, které rostou hustě u sebe. Třešně rychle zrají a při deštích nebo větru snadno a rychle opadávají. Kvalita této kávy je excelentní a velmi podobná Typice. Třešně této odrůdy mají často žlutou (Yellow Bourbon), nebo červenou barvu (Red Bourbon). Pro pěstování této odrůdy je ideální nadmořská výška mezi 1000 a 2000 m. n.m.
- Nadmořská výška: 1200 – 1350 m n. m.