Výběrová káva Kolumbie FINCA LA COLOMBIA z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny angreštu, heřmánku a limety
Představte si krajinu, kde se dají najít všechny chuťové profily káv z celého světa. Všechno na jednom místě. Krajina, kde každý region má nespočetné množství mikroregionů a mikroklimatů. Kde každé údolí je svým vlastním světem s rozdílnými přírodními podmínkami pro pěstování kávy. Přesně to je Kolumbie! V okolí Ciudad Bolivar v Antioquii leží farma Finca La Colombia, odkud k nám dorazila tato experimentálně zpracovaná káva.
Farma Finca La Colombia se věnuje pěstování kávy již více než 70 let. V této rodinné tradici budou pokračovat i vnoučata farmářů. Proto farmáři chrání přírodu kolem sebe a chtějí ji předat dalším generacím. Na farmě se nachází více než 280 000 kávovníků, které se rozprostírají na území 130 hektarů. Zbývajících 30 hektarů slouží jako nádherná přírodní rezervace, která je domovem pro řadu druhů zvířat a rostlin, díky čemuž se může farma La Colombia pochlubit certifikací Rainforest Alliance. Na farmě se také pěstují luštěniny, které kávovníkům pomáhají fixovat dusík v půdě. Od roku 2019 se stala farma součástí rodinné společnosti Cafe Lumbus, která má již 100 letou tradici pěstování kávy.
Chiroso je nová odrůda, která se pěstuje především v oblasti Antioquia v Kolumbii. O jejím pěstování jsme začali slýchat teprve před pár lety, ale pro svůj potenciál chuťové kvality se začala velmi rychle šířit. Odrůda byla geneticky identifikována jako původní etiopská, ale v tuto chvíli bohužel nemůžeme zjistit nic konkrétnějšího.
Na farmě experimentují s různými metodami zpracování od promývání až po karbonickou maceraci. Ručně sesbíranou kávu odváží na farmu, kde je místními ženami ještě manuálně protříděna. Náš lot byl zpracován metodou anaerobic honey, kdy se kávové třešně uzavřou v nádobě, a tam po dobu 24-48 hodin dochází k fermentaci bez přístupu vzduchu, tedy k anaerobní fermentaci. Poté se z kávy odstraní část dužiny se slupkou a odveze se na vyvýšené africké postele, kde se suší 20-30 dní při teplotě 35 °C, dokud vlhkost nedosáhne 11 %.Chuť anaerobně zpracovaných káv bývá ovocná, ale ne tak výrazná jako u káv zpracovaných suchou metodou. Mívá příjemnou aciditu, intenzivní sladkost a komplexní chuť.
- Zpracovatelský závod: La Colombia, Cafe Lumbus
- Nadmořská výška: 1400-2050 m.n.m.