Výběrová káva Kolumbie EL MERIDIANO z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny třešní, karamelu a švestek.
Synonymum pro naši směs Red Brick El Meridiano se stalo základem naší sezónní nabídky. Letos jsme to ale udělali trochu jinak. Abychom zdůraznili konzistentní kvalitu a rozsah profilu, který El Meridiano nabízí, koupili jsme druhou, menší šarži ze skupiny, kterou jsme prezentovali jako kávu s jedním původem. Tato šarže, typická pro Tolimu, září elegantní kyselostí a karamelovými tóny zdůrazněnými komplexností a chutí, kterými je tento region známý. Skupina vytvořená v rámci Asociace pěstitelů speciální kávy v Alto Saldana, El Meridiano, zastupuje 58 drobných členů z města Herrera. Blízkost regionu k rovníku spolu s rozmanitým mikroklimatem umožňují téměř nepřetržitou sklizeň po celý rok, která nabízí svěží chuť a charakter. El Meridiano je snadné a spolehlivě chutné, je to náš ranní šálek.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Pěstitelé: více drobných zemědelců
- Nadmořská výška: 1500-1900 m.n.m.