Výběrová káva Kolumbie EL MERIDIANO z britské pražírny Redemption Roasters je charakteristická tóny ananasu, limetky a hnědého cukru.
Hledáte kapku léta? El Meridiano je tu pro vás. Tato káva, která začíná jiskřivou limetkovou kyselinkou, se poté zjemní sladkostí ananasu a karamelizovaným hnědým cukrem. Kávu El Meridiano pěstuje 58 členů Asociace pěstitelů speciální kávy Alto Saldana v městečku Herrera ve stínu pěti různých stromů, včetně plantejnu a ořešáku. Přestože průměrná velikost farmy je pouze 4,5 hektaru, dosahují tito pěstitelé trvale vysokých hodnocení a cen za svou kávu. Částečně za to vděčí pečlivému procesu promývání, sušení a třídění, kterým zrna procházejí, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita kávy. Blízkost rovníku a rozmanité mikroklima v této oblasti umožňují téměř nepřetržitou roční sklizeň a nabízejí výraznou a svěží chuť.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1500 - 1900 m n. m.
- Producent: Asosiacion de Productores de Cafe Especial del Alto Saldana