Výběrová káva Kolumbie EL CRUCERO ze skotské pražírny Fortitude Coffee Roasters je charakteristická tóny meruněk, vanilky a pekanových ořechů.
Kávovníky odrůdy Castillo pěstuje rodina Mustafa v oblasti Risaralda. Jejich farma je součástí družstva LaREB, kterou provozuje Herbert Penaloza. Ten pomáhá drobným a méně zkušeným farmářům s pěstováním kávy a jejím vývozem prostřednictvím kontrol kvality a výrobním poradenstvím. Vývozem přímo od zemědělců také zajišťuje dodavatelskou strukturu a díky tomu pak může zemědělcům předávat vysoké odměny za kvalitní práci.
Rodina Mustafa s Herbertem úzce spolupracuje a proto využívají metodu "fed-batch", kdy je káva rozdělena do jednotlivých dávek s ohledem na sklizeň. Potom je přemístěna do násypek k maceraci na 24 hodin. Poté jsou kávové třešně rozdrceny a přesunuty do fermentačních nádrží. Mezitím je vzata druhá dávka třešní, která podstoupí stejný proces, než je přidána do nádrže k první dávce, kdy její cukry ovlivní bakterie uvolněné fermentací v první dávce, což napomáhá další následné fermentaci. Tento postup se 4-5 opakuje, aby se tak fermentační proces prodloužil, díky čemuž se rozvíjí silně ovocný chuťový profil.
Producent: rodina Mustafa
Oblast: Risaralda
Zpracování: Promyté
Nadmořská výška: 1.650 m n.m.
Odrůda: Castillo
Sklizeň: 2020