Vsadíme se, že nikdy nepocítíte rozdíl? Že je to DECAF - je to příliš dobrá káva na to, abychom se soustředili na nedostatek kofeinu, takže se raději budeme zabývat hojností chuti. Vychutnejte si tak chuť čerstvých pomerančů, mléčné čokolády a toffee.
Farma Chaparral leží v v národním parku zvaném “cañón de las hermosas”, který je znám svojí krásnou přírodou. Stanice je součástí kooperativy Surcafe, která vznikla roku 2017 a její součástí je dnes 117 farmářů, z nichž 43 má i certifikát organického pěstování. Veškeré kávy jsou zpracovávány v micro zpracovatelských stanicích, které leží přímo na farmách. Ty nebývají větší než 4 hektary. Po ručním sběru hned začíná proces zpracování. Nejdříve jsou zrna oloupána mechanicky v loupačce, poté fermentována a následně sušena buď na střeše nebo ve slunečných stanech. Po zpracování míří všechna zrna do sběrného místa kooperativy, kde jsou ochutnána a je zkontrolována kvalita zrna.
Proces metody Sugarcane Decaf / EA: káva se nejprve při velmi nízkém tlaku napaří tak, aby se odstranil pergamen. Kávové zrno napařené horkou vodou změkne a nabobtná. Tento proces připraví zrno pro hydrolýzu kofeinu, který se váže na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Extrakty (přirozeně získané fermentací cukrové třtiny a nikoliv chemickou syntézou) se poté nanesou na zvlhčenou kávu. Káva se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, aby se množství kofeinu snížilo na požadovanou úroveň. Jakmile je tento proces ukončen, musí být káva před dalším krokem očištěna od zbytku ethylacetátu pomocí proudu nasycené páry pod nízkým tlakem. Odtud se káva posílá do vakuových sušicích bubnů, kde se odstraní voda dříve použitá k navlhčení zrnek, a káva se suší na výslednou vlhkost 10 až 12 %. Káva je poté pomocí ventilátorů rychle ochlazena na pokojovou teplotu. Posledním krokem je nanesení karnaubského vosku, který poskytuje kávě ochranu před okolními podmínkami a pomáhá zajistit stabilitu.
- Nadmořská výška: 1700 - 2000 m n.m.