Výběrová káva Kolumbie CAUCA - bezkofeinová z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny mandlí v cukru, černého čaje, meruňky a broskve.
Naše bezkofeinová káva pochází od sdružení farmářů Siruma coffee. V družstvě je aktuálně 92 rodin, které hospodaří v průměru na 1 hektaru půdy. Tradičně mají na svých farmách mix odrůd jako Castillo a Caturra. Siruma poskytuje svým farmářům mimo technické podpory i vzdělávací programy a platí jim o 9,5 % vyšší cenu za kávu, než je běžná tržní hodnota v daném roce. Nad celým projektem drží ochrannou ruku USAID, který je počátečním donátorem této kooperativy, vedené místními ženami. Každý z farmářů musí ročně odevzdat alespoň 17 pytlů exportovatelné kávy a tak mohou být zařazeni do programu. Aby byli farmáři schopni tohoto množství dosáhnout, jsou vzdělávání v senzorice, technikách sázení kávovníku i ohledně způsobu pěstování, který ovlivňuje následnou chuť jejich kávy.
Před samotnou úpravou kávy na bezkofeinovou musí být zrna zpracována klasickou promytou metodou. Po sběru je káva vyloupaná a 8-12 hodin fermentovaná v tancích. Následně je promytá a suší se po dobu 14 dní v parabolických sušičkách nebo na krytých střešních terasách. Proces zpracování kávy, aby se stala bezkofeinovou je zcela přírodní. K dosažení vyplavení kofeinu ze zrn se používá ethylacetát, který je vedlejším produktem při zpracování cukrové třtiny. Káva je v prvním kroku napařená při nízkém tlaku, aby se odstranili zbytky pergamenu, které na zrníčkách zůstaly po mokrém zpracování. Poté se navlhčí horkou vodou, aby zrna nabobtnala a změkla. Tenhle první krok je přípravou pro hydrolýzu kofeinu, který je navázán na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Káva se několikrát promyje přírodním ethylacetátem, aby se snížil obsah kofeinu na požadovanou hodnotu. Zrnka jsou následně očištěna od zbytkového ethylacetátu proudem nízkotlaké páry. Následně je vysušená ve vakuových bubnových sušičkách. Káva je poté rychle ochlazena na okolní teplotu pomocí ventilátorů a čeká ji poslední krok – aplikace karnaubského vosku, který zrnka vyleští, zajistí stabilitu a poskytne ochranu před okolními podmínkami.
- Nadmořská výška: 1600 – 2000 m n. m.
- Zpracování: Promyté – sugar cane decaf