Ochutnejte “spánek a ospalé sny” - to je překlad názvu této kávičky z indiánského jazyka Wayuunaiki. A že ostravský taťka a mamka z pražírny Father's ví, jak na bezkofeinovku. Tato kávička chutná po svěžím pomerančovém koláči, má sladkost třtinového cukru pěstovaného v Kolumbii ajemné aromatické tělo po bílém čaji. Díky sugarcane metodě dekofeinizace se tak tato káva může stát mimo jiné i součástí vašeho každodenního večerního rituálu.
Společnost Siruma Coffee vznikla před pěti lety se záměrem exportovat kávu vysoké kvality ze tří regionů Kolumbie – Cauca, Caldas a Tolima. S důrazem na sociální aspekt a transparentnost spolupracují převážně s indiánskými komunitami, které pěstují skvělou kávu, ale potřebují pomoct s jejím prodejem a vývozem. Název Siruma pochází z jazyka Wayuunaiki (indiánské obyvatelstvo severní Kolumbie) a znamená “nebe a obloha”. Ze stejného jazyka pochází název této kávy Antukaa.
Káva se sklízí velmi zralá, takže obsah cukru je vyšší. Na začátku zpracování se v nádržích s vodou odstraní tzv. „floaters“, aby se pro další zpracování použily jen ty nejlepší třešně. Ty jsou dále přemístěny do mechanického sila, kde je teplota 28°C a po dobu přibližně 48h se káva dehydratuje na 20% vlhkosti. Další fází je proces vlhké oxidace: 24hodinová fermentace v uzavřených 25kg sáčcích (podobných GrainPro). Posledním krokem v procesu je sušení, které probíhá ve dvou krocích. Nejprve jsou třešně přemístěny zpět do mechanického sila, kde se suší při teplotě 37°C, dokud se vlhkost nedostane na 15 %. Nakonec se dosuší v parabolických sušičkách na 10 % vlhkost. Tento proces proběhl z u této kávy v závodě DESCAFENOL udržitelným a přírodním způsobem, pomocí výtažku z cukrové třtiny.
Castillo je nejrozšířenější kávová odrůda pěstovaná v Kolumbii. Charakterizuje jí vysoká odolnost proti kávové rzi a malé keře, díky kterým může být hustě sázená. To pak znamená velké množství plodů na relativně malém prostoru. Castillo produkuje kávu s dobrou chuťovou kvalitou a má významný podíl na kolumbijské kávové produkci. Caturra je jednou z nejznámějších a nejrozšířenějších odrůd kávy. Jedná se o mutaci odrůdy Bourbon, která byla objevena v Brazílii. Caturra je známá svým vysokým výnosem a dobrou kvalitou chuti. Tato odrůda je u farmářů oblíbená pro svou schopnost rychle a dobře růst, což zvyšuje efektivitu sklizně.
- Nadmořská výška: 1.700 - 1.900 m n. m.