SNAZZY-G z Keni! Co znamená snazzy? Extrémně atraktivní či honosný jako tahle nová káva na espresso od Rocket Bean. Ať si to přeložíte jakkoliv, nechte se vtáhnout do letních ovocných chutí grepu a brusinek vyladěných karamelovým zákuskem.
Ačkoli Keňa sousedí s Etiopií (která je označována za rodiště kávy), podle historie začali kávu v Keni pěstovat francouzští misionáři na konci 19. století. Jimi dovezená odrůda byla Bourbon, která se sbírala na stejnojmenném ostrově Bourbon (dnes známém jako ostrov Réunion) a poté se rozšířila po celé zemi.
Obě prací stanice se nacházejí na západní periferii okresu Kirinyaga na jižních svazích Keňské vysočiny s bohatou a úrodnou červenou sopečnou půdou. Je to jedna ze sedmi pracích stanic družstva Kibirigwi. V tomto družstvu je přibližně 1000 drobných zemědělců s farmami o velikosti 0,1 hektaru. Kromě kávy pěstují pro svou obživu také potravinářské plodiny, jako je kukuřice a fazole. Zemědělci ručně sbírají zralé třešně a ještě týž den je dodávají do mycí stanice ke zpracování. Předtím probíhá ruční třídění (odstraňování nezralých, nemocných a přezrálých bobulí), aby se zajistilo, že ke zpracování budou přivezeny pouze ty nejzralejší bobule. Poté se zbaví slupek pomocí čerstvé vody z nedaleké řeky Kibirigwi. Poté se boby suší a následně promyjí, přičemž se mechanicky třídí, zatímco se získávají pergamen 1 (P1) a P2 a plovoucí bobule. Pergamen se suší na vyvýšených sušících lůžkách po dobu 10-14 dnů a poté se přesune do pytlů k další spotřebě.
- Nadmořská výška: 1650-1750 m n.m.
- Sklizeň: listopad - prosinec 2020