Lahodnou explozi šťavnatého ovoce si můžete vychutnat díky oblíbené polské pražírně Hayb. Jejich nová zrnka pochází z Keni a představují to nejlepší, co místní výběrovka může nabídnout. Šálek plný zralého červeného ovoce, kterého nebudete mít nikdy dost. Výrazná jahodová a malinová chuť doprovázená hutnou džemovou strukturou.
Pěstování kávy je v Keni situováno do její centrální části, tedy do oblastí vysočiny kolem Velké příkopové propadliny, nabízející dostatečnou nadmořskou výšku a množství srážek. Velmi významné regiony jako Nyeri, Murang’a, Kirinyaga, Meru a Embu nalezneme přímo na svazích nebo blízko vyhaslé sopky Mount Kenya, právě pro přítomnost vysoce výživné vulkanické půdy. Západní region Nakuru se řadí mezi nejvýše položené kávové regiony světa s nadmořskou výškou přesahující 2 200 m.n.m., který pěstuje vysoce kvalitní kávu, ovšem s rizikem vzniku tzv. chřadnutí (dieback), tedy nevratného odumírání kávovníků. Keňský kávový průmysl se řadí mezi ty nejvíce ohrožené globálním oteplováním, zvláště kvůli zvyšujícím se teplotám, tím i vyššímu riziku šíření nemoci kávové rzi a také vyššímu výskytu lokálních prudkých bouří, které dokáží v mžiku zničit celé plantáže. Čas teprve ukáže, zda si tato “Champagne ve světě výběrové kávy” se změnami poradí, nebo se přeorientuje na pěstování méně citlivých plodin, například brambor, což ostatně, bohužel, probíhá již nyní.
Aktuálně nejvíce považovanou metodou zpracování je washed (mokrá, promytá). Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní. Poté se již zrnka rozdělí dle kvality a velikosti a nasypou do jutových pytlů, připravené k exportu. Promytá metoda přináší v šálku čisté, lehké a svěží tělo s ovocnými tóny a květinovým aroma.
- Nadmořská výška: 1750 m n.m.