Výběrová káva Keňa NYERI HILL AA z pražírny HAYB je charakteristická tóny černého rybízu, broskví a karamelu.
Farma Nyeri Hill se nachází pouhé 3 km od známého města Nyeri, v srdci kraje Nyeri. Rozsáhlý majetek spravuje katolická arcidiecéze Nyeri. Je to jedna z prvních a největších kávových farem v Keni. Farma je rovněž ve vlastnictví katolického arcibiskupství. Její počátky sahají až do roku 1904, kdy otcové Consolata založili první kávovou plantáž na místě dnešní misijní nemocnice Consolata.
Pěstování kávy nepřerušily ani války a na stejné mycí stanici se zrna sklízejí a zpracovávají dodnes. Nadmořská výška, ve které káva roste, se pohybuje od 1 600 do 2 200 metrů nad mořem a teploty se pohybují od 10 do 30 stupňů Celsia. Roční úhrn srážek je 750 až 950 mm. Půdy jsou dobře odvodněné a kávovníky rostou na vulkanickém jílu. To vše dává dohromady skutečně výjimečný let s kávou.
Není překvapením, že farma prodává kávu přímo pražírnám po celém světě. Se zrny z této oblasti jsem se poprvé setkal na začátku svého pražícího dobrodružství. Před pěti lety poprvé vypadly z pražičky a já si dodnes pamatuji první ochutnávku této borůvkové ambrozie, která dodnes nic neztratila!
Návod na přípravu:
- množství kávy: 18g
- 23 kliků na Comandante mlýnku
- množství vody: 300ml na 96°C
- preinfuze: 60ml po dobu 40s
- čas: 2:45 - 3:00min
- Nalijte do 150/300ml v časech 0:40 a 1:15, dokončete dolívání v čase 1:45. Po každém nalití dvakrát promíchejte.