Rukira je opravdu mimořádně sladká, s příjemnou čajovou ovocitostí, trochu připomíná promyté Etiopie. Navíc ale v šálku naleznete typické a známé tóny lesního ovoce, černého rybízu, vanilky a coca coly. Prostě Keňa jak vyšitá!
Keni se přezdívá "Champagne ve světě výběrové kávy" a kdo ji ochutnal, nemůže více než souhlasit. Poté, co si Keňané vydobyli svobodu i svobodné pěstování od Británie v průběhu 20. století se do pěstování vrhli vší silou. Nejen, že si vyšlechtili vlastní kávové odrůdy - rodinu SL z původní odrůdy Bourbon, ale zavedli si i vlastní systém nacenění a hodnocení kvality kávových zrn, který inspiroval celý svět včetně světově proslulé aukce Cup of Excellence. Primární využití mokré (washed) metody zpracování podtrhuje divoce explozivní, šťavnatě ovocný potenciál místních káv v komplexních tónech ostružinového vína, citronové trávy a pomerančů propletených s jemně květinovým aroma uložených v plném čistém těle.
A jak se Rukira zpracovává? Nejprve je zpracovávána promytou metodou (washed), přičemž plně zralé třešně jsou na začátku zbaveny dužniny. Následně jsou fermentovány 12 – 48 hodin (v závislosti na klimatických podmínkách a omyty. Dále se suší 2 – 3 týdny na vyvýšených afrických postelích, dokud se obsah vlhkosti nesníží na 10-12%. Káva je poté zpracována v závodě Othaya, kde 3 týdny odpočívá, než se vyloupe, vyčistí a vytřídí podle velikosti zrn.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.