Pokud jste milovníci šťavnatých acidních káv, pak je tato ovocem našlapaná Keňa od Kmene z Českých Budějovic právě pro vás! Šťavnatý černý rybíz, černý čaj a citrónová kůra – pořádná Keňa je prostě láska na první napití! Čím déle necháte šálek chladnout, tím více z něho vystupují ovocné tóny černého rybízu. Farmáři zpracovali kávu typickou metodou pro Keňu, a to promytou (washed) metodou, která zajistí čistý a jiskrný šálek kávy.
Farmářský závod Muthuthuini zpracovává kávu od drobných farmářů z oblasti Gikondi, v podkraji Mukurweini v regionu Nyeri. Muthuthuini bylo založeno na počátku 60. let 20. století a je jedním ze sedmi mokrých mlýnů vlastněných a provozovaných Ruthaka Farmers Cooperative Society, která je známá svou vysoce kvalitní kávou široko daleko. Podmínky pro pěstování kávy v této oblasti jsou téměř dokonalé – dostatek srážek po celý rok, ideální denní teploty s výrazným ochlazením v noci, čistá voda z řeky Ruarai. Káva roste v nadmořské výšce přes 1 700 metrů nad mořem, díky které je výrazná a bohatá v chuti.
Promytá metoda zpracování kávy je technika oblíbená v mnoha kávových oblastech po celém světě, zejména v Latinské Americe a částech Afriky. Mimo původu a odrůdy je způsob zpracování klíčovým faktorem pro konečný chuťový profil. Po sklizni jsou kávové třešně zbaveny vnějších slupek a dužiny vodním mlýnem, a následně zbylá zrna s přirozeným slizem fermentují ve vodních nádržích. Poté, co fermentace dosáhne požadovaného stupně, jsou zrna opláchnuta a sušena na zvednutých postelích. Toto rovnoměrné sušení zajišťuje zachování všech chuťových nuancí a dodává kávě její jedinečný a nezaměnitelný charakter.
- Nadmořská výška: 1.700 - 1.800 m n. m.