Milovníci lehkých a ovocných káv, máme pro vás skvělý tip! Pražírna Grounded Coffee přichází s promytou Keňou, která tento popisek do puntíku splňuje. V šálku této kávičky hledejte pomeranč, rajče a šťavnatý černý rybíz. Užijte si jedinečnou chuťovou symfonii s lehkým a ovocným akcentem, která zaručeně oživí váš každodenní rituál.
Továrna Rianjagi vybudovaná v roce 1950 vlastní a řídí Rjanjagi Farmers Cooperative Society, která sdružuje více jak 1500 menších farmářů. Káva je sbírána a doručena místními farmáři. Před fermentací je káva roztříděna podle kvality. Poté jsem třešně oloupány a fermentují se přes noc v tancích s vodou, druhý den jsou promyty čistou vodou a položeny na sušící stoly.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.