Výběrová káva Keňa KOMOTHAI z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny rybízu, karamelu, brusinek a příjemným květinovým aroma.
Káva s netradičním a hravým chuťovým profilem mile překvapí všechny fanoušky svěžího a ovocného espressa. Přímo tato zrna poskytl spolek farmářů s názvem Komothai působící v keňském regionu Kiambu. Skupina farmářů společně sdílí zpracovatelskou stanici Riakahara v přímé blízkosti řeky Galana, díky které mohla být využita promytá metoda zpracování propůjčující kávě příjemnou nakyslost a typickou čajovou průzračnost, která je ovšem vyladěna hutností samotného malého šálku espressa.
Samotná zrnka jsou zpracovávána promytou metodou, která spočívá v tom, že jednotlivá zrna projdou tzv. loupačkou, ve které obrovskou rychlostí naráží do kovových disků s hranami a výběžky, díky čemuž se zbaví slupky a větší části dužiny. Pro úplné odstranění dužiny zrnka následně fermentují v tancích i několik hodin. Poté se přemístí do předmývacích kanálů, kde se zrnka omývají a následně suší do dosažení optimální vlhkosti.
Pražírna využívá pražičku Loring S15 Falcon, která je zajímavá tím, že využívá jako hlavní zdroj šíření tepla horký vzduch. Pražiči tak umožňuje lepší a jednodušší manipulaci se samotnými chutěmi. Díky tomu si tato káva zachovala příjemnou šťavnatost a přirozenou nasládlost. Tuto kávu si kvůli tmavšímu stupni pražení nejlépe vychutnáte například v moka konvičce nebo klasickém pákovém kávovaru.
- Nadmořská výška: 2400 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Riakahara