Výběrová káva Keňa KIENI z dánské pražírny Coffee Collective je charakteristická tóny černého rybízu, malin a ostružin.
Zpracovatelská stanice Kieni, po které káva získala název, je součástí společnosti Mugaga, kterou řídí Josphat Kariuki. Pochlubit se může nadstandardní kvalitou kávy, díky které s nimi Coffee Collective spolupracuji již od roku 2010. A článek od Coffee Collective z návštěvy Kieni si můžete přečíst zde.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Producent: Mugaga/Charles Murimi
- Nadmořská výška: 1.800 m n. m.