Výběrová káva Keňa KABARE AA z polské pražírny HAYB Speciality Coffee je charakteristická tóny černého rybízu, třešní a malin.
Takhle chutná Keňa! Kdyby Keňa jakožto země měla svou vlastní typickou chuť, byla by to určitě tahle káva. Sladkost malin, příjemná acidita po černém rybízu vyvážená hutností třešní příjemně překvapí vaše chuťové pohárky. Pěstování kávy v Keni se datuje od roku 1893 a pěstuje se zde na úrodné sopečné půdě ve vysokých nadmořských výškách mezi 1400 a 2000 metry nad mořem. V současné době je pro pěstování kávovníků vymezeno celkem 160 000 hektarů, ž čehož 1/3 tvoří plantáže a zbylé 2/3 drobné půdy menších farmářů. Samotné odrůdy SL28 a SL34 jsou v Keni nejčastější a jsou typické svou příjemnou ovocnou kyselostí a citrusovým aroma.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna větší část slupky i dužiny. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně zrnka čeká ještě sušení na vyvýšených místech - typicky na tzv. afrických postelích.
- Nadmořská výška: 1700 - 1800 m n. m.