Výběrová káva Keňa GATUGI z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tóny vanilky, grepu, medu a ostružin.
Gatugi je oblast kávy produkovaná družstvem Othaya Farmer's Cooperative Society (FCS), která zahrnuje velké množství mokrých mlýnů, celkem 18, pocházejících z konce 50. let 20. století. Továrna Gatugi leží v nadmořské výšce necelých 1900 metrů, přímo podél řeky Ichamama, která je napájena z výše položeného lesa Karima. "Továrny" jsou v podstatě malé mycí stanice sdružené s určitou "společností", kterou bychom v Keni nazvali "družstvo". Výrobci zde obvykle pěstují asi 250 kávovníků na půlhektarových pozemcích. Tyto malé parcely pomáhají zajistit pečlivou klasifikaci třešní, což je pravděpodobně nejdůležitější proměnná pro zajištění kvality šálku. Jedná se o šarži nejvyššího výběru AA, což znamená, že se jedná o největší zrna z konkrétní šarže zpracovávané kávy.
Keňská káva se nejčastěji zpracovává metodou zvanou "dvojitá fermentace", která je variantou metody promyté kávy. Téměř všichni výrobci v Keni používají pouze tuto metodu, která je mnohými považována za nejlepší postup. Při metodě dvojí fermentace pěstitelé třešně ihned po sklizni zbaví slupky a vloží je do fermentačních nádrží s minimálním kontaktem s vodou na 12 až 24 hodin v závislosti na rychlosti fermentace. Fermentace pomáhá rozkládat sliz a usnadňuje jeho odstranění, ale také pomáhá rozvíjet latentní ovocné vlastnosti slizu a předávat některé z nich kávovým semenům.
- Nadmořská výška: 1650 - 1790 m n. m.
- Producent: několik malých farmářů