Výběrová káva Keňa Baragwi PB z šumperské pražírny Pikola je charakteristická tóny rybízu, citrusů a ostružin.
Káva Baragwi je speciální v tom, že je to tzv. perlové zrno (jedno kulaté zrnko na místo dvou). Jelikož produkce perlových zrn představuje jen 1-5 % z celé produkce zelené kávy, farmáři z Baragwi spojili své síly dohromady a s produkcí několika továren vyšli do aukce. Sdružení Baragwi se nachází v oblastiKirinyaga, kde je 12 továren. Samotná kávová třešeň jde nejprve do mycí stanice, kde je oloupána a fermentována po dobu 36 - 48 hodin. Pak jsou třešně hozeny do kvasných nádrží. Poté je káva sušena ve stínu po dobu 24 hodin, a poté následuje sušení na slunci zhruba po dobu 10 - 15 dní. Nakupování zelené kávy z Keni zprostředkovává národní aukční systém, který postrádá transparentnost a dobrý servis. Proto jsme tento rok začali kupovat kávu na přímo, z aukce, přes lokální keňskou společnost. Doufáme, že tak podpoříme místní podnikání a celý řetězec bude efektivnější časově i finančně.
- Producent: sdružení menších farmářů
- Oblast: Kirinyaga
- Zpracování: promyté (washed)
- Nadmořská výška: 1700-1800 m n.m.
- Odrůda: SL28, SL34