Všichni jsme se už nemohli dočkat. Kafe od Wildana je zpět. Letošní sklizeň této Indonésie se mimořádně povedla a tento lot zpracovaný metodou anaerobní fermentace je čiré potěšení. Pražírna Fiftybeans pro vás kafíčko upražila tak, že na vás budou v hrníčku čekat tóny jahod, ananasu, kakaových nibsů a květin. Prostě parádní kafíčko na filtr jak má být!
Pro sečtení počtu producentů výběrové kávy v Indonésii potřebujete umět napočítat do dvou. Jedním z nich je Wildan Mustofa. Se svou rodinou pečuje o chod závodu Frinsa Collective, který jednak pěstuje vlastní kávu, ale také vykupuje kávové třesně od okolních farmářů a dále je zpracovává. Loni jste měli možnost ochutnat Wildanovu kávu zpracovanou plně promytou metodou. Letos jsem se rozhodl trochu zariskovat a nakoupit kávu zpracovanou metodou natural.
Pro upražení této kávy používají ve Fiftybeans pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. To umožňuje velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a zachování vysok= šťavnatosti, ale také sladkost. Po 1. otevření nechejte balíček alespoň 4 hodiny „vyvětrat“, než kávu začnete připravovat. Předejdete tím nechtěným hořkým tónům v chuti.
- Nadmořská výška: 1500 m n. m.