Výběrová káva Indonésie PEGASING ANAEROBIC z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny třešňového koláče, čaje oolong a limety.
Indonésie je historicky jednou z prvních zemí, kde se káva vůbec pěstovala. První sazenice sem propašovali z Jemenu na začátku 17. století holandští kolonisté. Už v roce 1699 byly kávové farmy všude kolem hlavního města Jakarta (ostrov Jáva) a v roce 1711 byla na cestě do Evropy první komerčně pěstovaná káva z Indonésie. V průběhu staletí se káva rozšířila také na jiné ostrovy – Sumatra, Sulawesi, Timor nebo Bali. Všude tam je dnes kvůli epidemii kávové rzi v letech 1860 – 1880 nejrozšířenější odolnější robusta, ale díky boomu výběrové kávy se pomalu dostává do popředí i pěstování kvalitních odrůd arabiky. Tradičním způsobem zpracování indonéské kávy je metoda giling basah, která přináší do kávy hlavně zemité a kořenité tóny. Bohužel mnohokrát i s nepříjemnými pachutěmi různých defektů. Nám se podařilo navázat spolupráci s promývací stanicí v regionu Pegasing, která je na zdejší poměry hodně pokroková a nakupujeme od ní kávy zpracované jako promyté, naturální i anaerobně fermentované.
Tim Tim je indonéský název pro odrůdu známou jako Hybrido de Timor. Je to přirozený kříženec robusty a arabiky objeven na farmě na ostrově Timor v roce 1917.Odrůda se dnes hojně pěstuje po celém světě kvůli své odolnosti vůči chorobám a je využívaná jako genový základ pro různé projekty, které vyvíjejí odolné křížence – Catimor a Sarchimor v Brazílii, Costa Rica 95 v Kostarice nebo například Ruiru 11 v Keni. Gayo 1 je odrůda, která byla oficiálně představena v roce 2010 indonéským ministerstvem zemědělství jako odrůda, která je rezistentní vůči chorobám kávovníku. I když není úplně jasné jaký má tahle odrůda základ, poslední genové sekvence napovídají, že její mateřskou odrůdou může být Hybrido de Timor. Takže se také jedná o odrůdu, která má v sobě část robusty.
- Producent: Team Pegasing
- Nadmořská výška: 1.300 – 1.500 m.n.m.