Od této výběrovky, pěstované na úpatí nejvyšší sopky Indonésie, neočekávejte nic menšího, než erupci tropické chuti s plným a štavnatým tělem a čokoládovou dochutí.
Koerintji Barokah Bersama Cooperative je oceňovaná organizace pěstitelů kávy, která má 320 členů. Žijí a hospodaří na náhorní plošině na úpatí hory Kerinci na ostrově Sumatra. Hora Kerinci je s výškou 3 805 m n. m. nejvyšší sopkou Indonésie, je to nejvyšší bod ostrova. Je jednou z nejaktivnějších v zemi za poslední dvě století. Tyto erupce pomohly zachovat okolní oblasti svěží a zelené s úrodnou sopečnou půdou. Na Sumatře jsou farmy malé, v průměru mezi 0,5 a 2,5 hektary. Káva je pro zemědělce obvykle hlavní tržní plodinou, ale většina z nich pěstuje také zeleninu, brambory a ovoce pro vlastní potřebu. Na Sumatře přibývá iniciativ zemědělců, kteří se sdružují do družstev. Díky družstvům totiž nyní mohou sdílet zdroje, organizovat školení a vyjednávat lepší ceny. Na devět stanic družstva Koerintji Barokah Bersama dohlíží Triyono, řídí členy při fermentaci a pražení jejich kávy. Mají plně vybavené zázemí včetně degustační laboratoře.
Tento lot byl zpracován experimentální anaerobní honey metodou. Káva je nejprve ponořena do vody, aby se třešně oddělily podle hustoty. Poté je rozprostřena na vyvýšená lůžka, kde pracovníci odstraňují poškozené třešně a nečistoty. Následně jsou zralé třešně opět sesbírány a uzavřeny do vzduchotěsných plastových pytlů o hmotnosti 20 kg, které se skladují na chladném a suchém místě (pří teplotě 18-22 °C) po dobu 7 dnů. Po sedmi dnech se třešně vylisují a znovu se položí na vyvýšená lůžka, aby se usušily. Lůžka jsou umístěna v kopulích, které chrání kávu před deštěm nebo ostrým slunečním světlem. Pergamen se zde suší přibližně 20 až 23 dní. Po vysušení se káva ručně třídí.
- Nadmořská výška: 1 400 - 1 700 m n. m.
- Producent: Koerintji Barokah Bersama Cooperative
- Sklizeň: 2022-2023