Výběrová káva Indie ARAKU z italské pražírny Gardelli Coffee je charakteristická tóny třešní, švestek, medu a oříšků.
Tato šarže pochází z malebné oblasti Araku ve východním Ghátu v jižní Indii. Tato odlehlá oblast, která se nachází v nadmořské výšce 900–1400 metrů nad mořem v okrese Visakhapatnam v Andhra Pradesh v Indii, je po staletí domovem domorodých kmenů. Na počátku dvacátých let minulého století přinesli kávu do regionu Britové. Před několika desetiletími bylo Araku svědkem akutní ztráty biologické rozmanitosti. To bylo také poznamenáno extrémní chudobou a izolací od hlavního proudu ekonomiky. Tehdy v roce 2000, zasáhla Nadace Naandi, jedna z největších indických neziskových organizací. Nejprve nabízela kvalitní vzdělání a později zavedla iniciativu v oblasti zdravotní péče, aby se vypořádala s vysokou úmrtností matek v regionu. Tým v Naandi se také zavázal stavět na domorodých znalostech a podporovat inovativní zemědělství, aby umožnil farmářům ziskovost. Tyto změny znamenaly začátek oživení regenerativního zemědělství v Araku prostřednictvím certifikovaných organických kávových plantáží.
Dnes je Araku jedna z největších světově certifikovaných, organických, fair trade kávových plantáží. Slovo Araku, které znamená „Červená půda“, odpovídá svému jménu. Půda je zde červená, hlinitá. Farmy jsou obklopeny stínem stromů a lemovány potokem.
Odrůda SL 9 je charakteristická tím, že kávovníky jsou vysoké, silné s povislými větvemi a středními až dlouhými internodiemi. Listy jsou širok. Mladé listy jsou tmavě bronzové barvy. Plody jsou výrazné, tmavě červené, podlouhlé a vykazují časné zrání. Tyto rostliny jsou odolné vůči suchu a široce se přizpůsobují různým oblastem.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1000 - 1100 m.n.m.
- Odrůda: SL 9