Honduras CARLOS MEJIA SET

od Industra Coffee

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Industra Coffee
Země původu
Honduras výběrová káva Honduras
Region
La Paz
Odrůda
Pacas, Red Catuai, Yellow Catuai
Použití
Filtr
Chuťový profil
Broskve, Hrozno, Hrušky v karamelu, Moruše, Ostružina, Višně v čokoládě
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Honduras CARLOS MEJIA HONEY z české pražírny Industra Coffee je charakteristická tóny hroznového vína, broskve hrušek v karamelu. 

Honey metoda v sobě kombinuje to nejlepší ze zpracování promytou anebo naturální metodou. V chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu nebo med. Jak ale vlastně samotné medové zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo africké postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit čím vniká riziko nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.

  • Odrůdy: Red Catuaí, Yellow Catuaí 
  • Zpracování: Honey/medové 

 

Výběrová káva Honduras CARLOS MEJIA NATURAL z české pražírny Industra Coffee je charakteristická tóny višní v čokoládě, moruše ostružin. 

Při naturální metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.

  • Odrůdy: Pacas, Yellow Catuaí 
  • Zpracování: suché/naturální 

 

O farmě
Carlos Senior a Carlos Junior milují svou fincu, a ta jim to očividně oplácí! Finca La Valentina se nachází v odlehlé oblasti, půl hodiny jízdy autem od nejbližší vesnice, kde žije rodina Mejía. Ze tří stran je tu les, les, který vždy poskytuje dostatek vody pro kávovníky na fince a který udržuje mírné klima. Nikdy není příliš teplo a rozhodně ne příliš chladno. I na samotném pozemku je dostatek stínu, který poskytují místní stromy i banánovníky, jež dorůstají výšky 6 až 8 metrů. Je zde také několik citroníků, které zajišťují potravu pro rodinu i zaměstnance. Během sezóny sklizně je na Finca La Valentina zaměstnáno 50 až 60 lidí! Samozřejmě sběrači, ale také lidé, kteří pracují v mokrém mlýně, a dokonce i kuchař, který se stará o to, aby se všichni po náročném pracovním dni dostatečně najedli. 

 

O farmáři 
Ne vždy se dařilo tak dobře jako dnes. Carlos senior je farmářem třetí generace a v dětství byl nesmírně chudý. Jeho dědeček pěstoval kávu už v padesátých letech minulého století, ale sotva se tím uživil a Carlos senior chodil vždycky bos a jedl dvě jídla denně, když měl štěstí, ve špatných dnech vůbec žádné. Kromě několika let na základní škole nikdy nemohl studovat a věděl, že aby zajistil stabilní budoucnost pro svou rodinu, bude muset investovat vše, co má, do tvrdé práce, skvělé kávy a možnosti školního vzdělání pro své tři děti. Nyní jsou Carlos junior a jeho bratr stavebními inženýry a jejich sestra je vystudovaná psycholožka. Postupně se rodině podařilo rozšířit rodinnou farmu a nyní vlastní 35 hektarů úrodné půdy, kde pěstují několik odrůd kávy. Carlos Junior pracuje každý den po boku svého otce, zatímco jeho bratr a sestra pomáhají v sezóně.

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5368 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice