Pozor, pozor! Pražírna Square Mile přichází s kávou, která je z jedné poloviny kofeinová a z druhé zase bezkofeinová. Jedná se tedy o blend promyté kávy z Ekvádoru a bezkofeinové kávy z Brazílie. V šálku poté hledejte šťavnaté tóny rybízu společně se sladkými tóny medu. Vychutnejte si tento raritní blend s nižším obsahem kofeinu i vy.
- Brazílie AEQUITAS - bezkofeinová
Bezkofeinová část tohoto blendu pochází z mikroregionu Cerrado Mineiro v jižní Brazílii a vypěstovala ji Yuki Minami. Yuki vyrostla obklopena brazilskou kávou a nyní vede rodinné farmy, kde se zaměřuje na inovativní techniky zvyšující kvalitu. Rodinná farma Fazenda Santo Antonio, která je již dlouhou dobu specializovaným dodavatelem v tomto regionu, investuje do polí, zlepšení procesu sušení a v neposlední řadě také školení, což ve finále přispělo k úspěchu této farmy. V roce 2016 se Yuki spojila s dalšími farmáři ze své komunity - skupinou třetí generace Brazilců japonského původu - a založila společnost Aequitas Coffee. Podle slov Yuki: "Aequitas je římská bohyně spravedlnosti. Byla to ale také bohyně, která znamenala spravedlnost, transparentnost a férovost. A to je to, co jsem chtěla dělat - chtěla jsem podporovat spravedlivý obchod pro výrobce."
Při dekofeinizaci prochází káva nejprve napařováním při nízkém tlaku, aby se odstranil pergamen, a pak se naloží do horké vody, aby zrna nabobtnala a změkla. To připraví kávu na hydrolýzu kofeinu vázaného na soli kyseliny chlorogenové. Extrakt z fermentace cukrové třtiny se poté naplní kávou, která se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, snižujíc obsah kofeinu. Po očištění od zbývajícího ethylacetátu je káva sušena vakuovými bubny na 10–12 % vlhkosti.
Tato kávová zrna z Ekvádoru pocházejí od producentů kávy z okolí Puyango v provincii Loja. Tato andská oblast nabízí ideální podmínky pro pěstování kávy a její lépe rozvinutá infrastruktura poskytla příležitosti pro investice do výběrové kávy. Stejně jako většina ekvádorských káv pochází i tato káva z komunitního lotu pěstované drobnými pěstiteli v horách Puyango a okolí, kteří byli vyškoleni vývozci Caravela.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.