Výběrová káva Guatemala RIO AZUL z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny lískového oříšku, medu, máslového ležáku a švestky.
Farma:
Historie družstva Rio Azul sahá do roku 1977, kdy bylo součástí většího uskupení Fedecocagua, ve kterém spolupracovali místní farmáři. V roce 2001 se družstvo osamostatnilo a dnes jej tvoří 254 výrobců, 500 spolupracovníků a 7 členů představenstva. Farmáři jsou příslušníci domorodého etnika Mayů a kmene Popti. Do dnešních dnů udržují starověké tradice nejen mayským odíváním, ale i každoročním velkým čtyřtýdenním festivalem na oslavu čtyř živlů. Před založením družstva byly hlavními pěstebními komoditami fazole a kukuřice. Díky společnému družstevnímu úsilí získali farmáři finance na investice do moderních technologií a dnes pěstují kávu jako hlavní exportní plodinu.
Odrůdy:
Caturra je trpasličím přírodním hybridem odrůdy bourbon. První zmínky a nalezené rostliny jsou někdy z poloviny 50. let 20. století z Brazílie. Farmáři si ji rychle oblíbili právě kvůli jejímu malému vzrůstu, protože tak dokázali vysadit větší množství rostlin na menším prostoru a tím zvýšit výnosnost farem. Caturra má skvělé chuťové vlastnosti, bohužel je hodně náchylná na choroby. Bourbon je jednou z kulturně a geneticky nejdůležitějších odrůd arabik na světě, která je známá svou vynikající kvalitou chuti v šálku. Pěstuje se v nejvyšších nadmořských výškách. Typica podobně jako bourbon patří k nejvýznamnějším odrůdám nejen ve Střední Americe, ale i celosvětově. Je známá svou vysokou kvalitou. Je u ní bohužel velmi vysoká náchylnost ke rzi kávových listů, dobře se ale přizpůsobuje chladnějším podmínkám.
Zpracování:
Po ručním sběru na místních farmách a protřídění jsou třešně převezeny do zpracovatelského závodu Rio Azul v Jacaltenango. Zde se třešně oloupou a nechají se fermentovat v tancích. Tento proces je závislý na teplotě a trvá zhruba 36 hodin. Po fermentaci je káva mechanicky promytá. Posledním krokem je sušení na přímém slunci, které probíhá cca 10-12 dní na betonových plochách, tzv. patios.
- Nadmořská výška: 1100 - 1800 m n.m.
- Zpracovatelský závod: Rio Azul