Výběrová káva Guatemala JABIRU z irské pražírny SOMA je charakteristická tóny čokolády, jablek, třešní a karamelu.
Tuto kávu pěstují místní farmáři, kteří pěstují kávu na malých farmách (většina z nich kolem 1ha) v oblasti Huehuetenango v Guatemale. Káva je ručně zpracovávána jednotlivými farmáři před dodáním do nákupní stanice Olam's Union Cantinil, kde konsolidují šarže a provádějí nezbytné kontroly kvality. Vysoká nadmořská výška a bohatá půda Huehuetenango činí z této oblasti ideální místo pro pěstování vysoce kvalitní výběrové kávy a výsledky hovoří samy za sebe.
Káva je zpracována promytou metodou, kdy jsou kávové třešně po ručním sběru zralých plodů depulpovány - je odstraněna dužina. Následně se káva promývá vodou, aby byla odstraněna vrstva slizu, která na zrnkách ulpívá. Po promývacím procesu se káva rozprostře na vyvýšené postele, kde se na Slunci suší. Během procesu sušení je pravidelně převracena, aby tak došlo k rovnoměrnému prosušení každého zrnka a bylo dosaženo optimální míry vlhkosti.
- Producent: Drobní farmáři
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.800 m.n.m.