Espresso k vodě, na louku, na terasu, pod deštník i do parku, prostě všude, kde je cítit léto. To je šťavnatá promytá Guatemala z budějické pražírny Kmen. Malý šálek plný osvěžujícího angreštu a pomela, kde na vás v závěru bude čekat bílá čokoška, která inklinuje skoro až do marcipánu.
U takhle čistého svěžího espressa hraje čerstvá sklizeň velmi důležitou roli! Proto si v Kmenu pospíšili a přivítali léto o trochu dřív s touto kávičkou od farmáře Yonnyho Martineze. Yonny se už ve 14 letech rozhodl emigrovat a splnit si sen všech snů – vybudovat kávovou farmu. My jsme moc vděční, že se mu sen splnil, protože jeho kafe je ohromující. Yonny vlastní kávovou farmu El Chalun, kde produkuje skvělou kávu a stará se o svou velkou rodinu. Farmu pojmenoval po nedalekém městečku a také podle stromu Chalun, který stíní a chrání kávovníky před přímým sluncem. Všechna zrnka zpracovává ve svém vodním mlýnu. Kávové třešně ihned po sběru vyloupal a 18–24 hodin fermentoval na sucho v cementové nádrži. Poté kávu promyl a přesunul na 5 dní na cementovou terasu, kde strávila přibližně šest hodin denně na slunci. Ideální proces zpracování pro kávu na svěží letní espresso.
Region Huehuetenango je známý svou vynikající produkcí kávy díky ideálním klimatickým podmínkám a vysoké nadmořské výšce přes 2 000 metrů. Kávovníky zde produkují zrna s jedinečným chuťovým profilem s živou aciditou, ovocnými tóny a sladkým karamelovým závěrem. Farmáři, často malé rodinné farmy, se zaměřují na ruční sběr a tradiční metody zpracování, což zachovává vysokou kvalitu kávy.
- Producent: Yonny Martinez