Výběrová káva Guatemala CANAQUE CROP z české pražírny Kafe Francin je charakteristická tóny rumu, nugátu, kakaa a sirupu.
Tahle skvělá naturálka si rychle našla své oblíbence a z pultů mizela ještě rychleji! Proto jsme už v březnu kontaktovali našeho kamaráda Jeremyho z Touton specialty coffee a zeptali se, zda bude Canaque zase k mání. Odpověď byla kladná a jakmile měl Jeremy k dispozici vzorky, poslal nám je na ochutnání. Proběhl ostrý test, tzn. napražit 50g zeleného zrna na Ikawě (sampler pražička), počkat pár dnů, než se usadí chutě (kdo to má vydržet? :)), ochutnat (cupping), zhodnotit si sám a později se s kolegy o kávě pobavit, vyměnit si názory a postřehy. Výsledek? Kafe velmi podobné tomu, které jsme měli v nabídce doposud, není tedy co řešit. Bereme. Po roce ji kupujeme znovu v dostatečném množství, takže se znovu můžete těšit na kafe s rumovým, nugátovým aroma a jemnou a sladkou chutí.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.800 m.n.m.