Mimořádně svěží a ovocná kávička právě dorazila z dílny oblíbené pražírny The Coffee Collective. Hledáte-li kávu lehkou, květinovou a svěže kyselou, jste tu správně. Výběrovka Etiopie WORKA totiž nabízí profil plný bergamotu, grepu a broskví.
Rodina Habtamu Fekadu se v roce 1945 poprvé prosadila v oblasti kávy a od té doby předává své znalosti a mlýny mladší generaci. Pokračovali v pěstování, sběru a dodávkách kávy pro místní trhy a v roce 2015 Habtamu Fekadu založil společnost, instaloval zpracovatelský závod na vlastní farmě a rozšířil ji o sběr třešní od místních zemědělců v Guji, Djimmah a Yirgacheffe.
Káva je s etiopskou kulturou velmi silně spjata, nejen že se Etiopie řadí mezi státy s nejvyšší konzumací kávy na osobu, káva je i součástí tradičních denních i slavnostních ceremoniálů. Svým podnebím a rozeklaným terénem zdvihajícím se i do dvoutisícových nadmořských výšek je Etiopie pro kávovníky jako stvořená. Místní terroir propůjčuje kávám typickou svěží čistotu a lehkost těla, až čajový pocit v ústech, zářící intenzivní citrusovou aciditou s explozivními tóny šťavnatého ovoce doplněnou o jemné aroma bergamotu a jasmínu.
Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Po cca 14 dnech se zrnka přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní.
- Nadmořská výška: 2100–2300 m n. m.