Výběrová káva Etiopie WORKA ze slovenské pražírny Sweet Beans Coffee je charakteristická tóny melounu, mandarinek a karamelu s příjemným aroma čokolády.
Zpracovatelská stanice Worka přináší až čajově čistou kávu Yirgacheffe s výraznou svěží aciditou. Kromě této stanice provozuje majitel Gizaw v Gedeu dalších 5 provozoven. Sám je také vývozcem, takže má pod kontrolou velkou část dodavatelského řetězce celé společnosti. Svojí prací naplňuje rodinné poslání a posouvá dědictví ve zpracovávání kávy o další generace dál. Svou vášeň ke kávovému průmyslu zdědil po svém otci Alemayehu, který dříve samotnou kávu dokonce pěstoval. Od pěstování ho ovšem odradil tehdejší politický režim v zemi. Jeho rozhodnutí zaměřit se na zpracovávání kávy bylo pro celou rodinu klíčové. Dnes jsou jejich stanice jedny z nejoblíbenějších v zemi a sklízí samé úspěchy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně zrnka čeká sušení na vyvýšených afrických postelích do dosažení optimální vlhkosti.
- Zpracovatelská stanice: Worka washing station