Podmanivá kombinace sladkých jahod a osvěžujícího mátového krému si vás získá. Jemný dotek liči dodává tropický nádech a vytváří harmonický chuťový profil, který okouzlí vaše smysly. Není divu, že o kávy ze zpracovatelské stanice Dayeho Bensy je zájem po celém světě.
Tento mikrolot pochází od 563 farmářů z komunity Shantawene a byl nazván Odaco, aby odrážel mocnou kulturu lidí z této komunity. Odaco je jméno oblíbeného stromu, pod kterým se komunita schází, aby řešila konflikty v oblasti. Zpracovatelská stanice Daye Bensa je komunitně orientovaný podnik, který farmářům poskytuje dodatečné bonusové platby na základě objemu a odměňuje konzistentnost rok co rok. V letošním roce také odměnili své pracovníky na farmě za klíčovou roli, kterou mají během procesu sušení. Spolupracují s řediteli škol ve vesnicích v okolí farem a zajišťují pro žáky školní pomůcky. Mikroloty ze stanice Daye Bensa jsou limitovanou produkcí a tento přístup jim pomáhá soustředit se na kvalitu kávy.
Zrnka vyrostla v oblasti Sidamo, která se rozkládá na úrodných vysočinách. S ročními srážkami 1 200 – 2 000 mm jsou podmínky pro pěstování a zpracování kávy považovány za ideální. Vysoké nadmořské výšky také znamenají, že káva má tendenci dozrávat pomaleji s pozdějším sklizňovým obdobím než ve zbytku Etiopie. Pomalejší dozrávání se také projevuje v chuti, kde je více zřetelný sladkost a přirozená acidita.
Farmáři kávu zpracovali naturálně a to znamená, že nechali celé kávové třešně sušit na slunci na afrických postelích. Za pravidelného obracení ji sušili po do dobu 14 dní a zrnka tak získala sladkost z dužiny kávových třešní. Na každé jednotlivé lůžko je přidělena jedna osoba, která každých 15 minut otočí třešně, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení.
- Nadmořská výška: 2400 m n. m.
- Farma: Gatta Daye Bensa